Vellykket jubileumskveld på Litteraturhuset

Angstringens jubileumsarrangement trakk hele 170 publikummere til Litteraturhuset i

Oslo for å feire 30 år med angst og selvhjelp. Det var et interessant og underholdende

program som bød på både alvor og latter.

- Jeg er svært fornøyd med kvelden, og at så mange møtte opp. Her kom det både gamle

kjente og nye som var interessert i å delta i selvhjelpsgruppe, sier daglig leder Sigurd Erdal-Aase i Angstringen Norge.

 

Stolt av at det startet i Oslo

- Jeg er stolt av at den første selvhjelpsgruppen i Angstringen startet i Oslo, sa Oslos ordfører Marianne Borgen da hun åpnet jubileumsarrangementet. 

- Jeg har stor respekt for dette arbeidet som ble startet for 30 år siden. Dere har bidratt til å bryte ned tabuer slik at flere kan finne styrken i seg selv. Mange sliter i dag, men det er

heldigvis mer åpenhet. Oslo kommune bidrar økonomisk til Angstringen i Oslo, og vi ønsker også å utvikle flere tilbud for de som trenger det. Samtidig ser vi at selvhjelpsgrupper er svært viktige, det handler om å hjelpe seg selv og gjennom dette også hjelpe andre, sa ordføreren før hun avsluttet med følgende gullkorn:

«Om du hjelper en annen opp en bakke kan du ikke unngå å komme nærmere toppen selv»

 

Vil gjøre Angstringen enda bedre kjent

- Jeg vil jobbe for at Angstringen blir enda bedre kjent, slik at flere kan kjenne til og benytte denne muligheten i årene som kommer, sa Sigurd Erdal-Aase som tok over som daglig leder av Angstringen Norge i 2016.

Angstringen startet i Oslo, men er i dag etablert på flere steder over hele landet. I Angstringen Norge som er den overordnede enheten, møter du til daglig Sigurd Erdal-Aase og Elisabeth Jörgensen.

– Vi er de eneste fast ansatte i Angstringen, og er helt avhengige av de frivilliges innsats rundt om i landet, uten dem blir det ikke startet nye grupper. Bare i løpet av høsten har Angstringen Norge etablert nye angstringer i Drammen, Sandvika og Lillestrøm, og flere vil komme, forsikret Erdal-Aase i sitt innlegg.

 

Et tilbakeblikk på starten

Morten Bjørklund som er aktiv frivillig i Angstringen, intervjuet Bente Mjømen Knudsen og Psykolog Gjermund Tveito for å gi tilhørerne et bilde av Angstringens historie.

 

Bente Mjømen Knudsen satte inn en annonse i Dagbladet i 1986: "Bare angst" ønsker å starte gruppe i Oslo. Full diskr.  Bill. Mrk. Hun startet den første selvhjelpsgruppen oppe på loftet hjemme hos seg selv.

- Det var et stort behov for et slikt tilbud. I 1989, bare tre år senere, hadde vi 20 grupper med 100 deltakere, sier Mjømen Knudsen.

Psykologen Gjermund Tveito har bidratt med faglige råd siden starten og kunne fortelle at

ordet angst kommer fra latin og betyr tranghet, det snevrer inn livet til de som får det. Det er en stor forskjell på det å komme seg videre og det å fjerne det vonde i livet. Angst og andre følelser er naturlige reaksjoner, de kan ikke fjernes. Det skaper bare mer angst.

- Gjennom Angstringen lærer deltakerne å leve bedre med angst. Dere startet med en del

prøving og feiling, men etterhvert utviklet dere en metode: Angstringen Oslo var tidlig ute

med å benytte selvhjelp, å sette ord på hvordan man har det og hvem man er i trygge

omgivelser, sa Tveito.

 

Du kan ikke stole på følelser og tanker

Lege og professor Ingvard Wilhelmsen har skrevet en rekke bøker om temaet hypokondri og kognitive metoder, og han er en dyktig foredragsholder.

- Du kan ikke stole på følelser, innledet Wilhelmsen. Som eksempel brukte han nettopp

følelsen angst. - Du er ikke nødvendigvis i fare når du har angst. Derfor gjelder det å ha de

rette holdningene på plass - de danner et filter mellom følelsene og din tolkning av dem.

Wilhelmsen er opptatt av at vi må leve i nuet, og at det er om å gjøre å ha det best mulig. - Du kan ikke gjøre noe med fortiden, men du kan gjøre noe med holdningene dine til fortiden. Og hvor mange sorger skal du ta på forskudd? Som du ikke kan gjøre noe med. Bedre å ta tak i de tingene du kan gjøre noe med. Ta bare ekte ting etterhvert som det skjer, var oppfordringen hans.

- Vi har alle et valg, sa Wilhemsen og spurte tilhørerne - Har du lagt merke til at du har mange tanker? Og at mange av dem bare er tull! Du kan ikke hindre tanker å komme inn i hodet ditt. Men du kan bestemme hvordan du skal forholde deg til dem. Du kan velge å tro at det går bra, velge kongeholdningen: Bestem deg for noe og oppføre deg som du mener det!

 

Humor med mange rollefigurer

Rigmor Galtung fikk æren av å avslutte kvelden med smakebiter fra sitt nye show. Hun er

komiker og foredragsholder, og var faktisk Norges første kvinnelige stand-up artist. Som

bipolar har hun erfaring med de mørke sidene av livet, og hun har skrevet boken «Fullt lys og stummende mørke» om sin bipolare lidelse.

Noen ganger har hun nok gjemt seg bak en rollefigur, slik vi alle gjør i blant, men Rigmor

Galtungs rollefigurer er nok hakket morsommere. Hun fikk hele salen til å brøle av latter med sine parodier på Erna Solberg, Gro Harlem Brundtland og Siv Jensen.

 

Lykke til med de 30 neste

Til tross for de siste årenes åpenhet rundt angst og psykiske lidelser, er det fortsatt mangel på behandlingstilbud mange steder. Angstringen vil være med å tilby en mulighet til de som

ønsker å delta i selvhjelpsgrupper for å få det bedre med seg selv.

- Vi skal fortsatt være her, og ønsker alle nye og gamle gruppedeltakere og frivillig engasjerte i Angstringen lykke til med de neste 30 årene også, sier Sigurd Erdal-Aase.

 

Av: Anne Tollerud

Skrevet