Tør jeg? Om å stå frem i media

For noen år siden ringte daglig leder for Angstringen Norge meg og spurte om jeg ville stille opp for å presentere Angstringen på God Morgen Norge. Hele kroppen min sa nei, nei, ikke gjør det, men hodet mitt sa: ”Grip sjansen!”. Så jeg stolte på hodet, og ignorerte følelsene, selv om de var sterke og ubehagelige.

Dagene gikk og jeg begynte å grue meg. Jeg tenkte på om jeg skulle ringe og be daglig leder om å velge noen andre, men jeg gjorde det ikke. Jeg ble etter hvert kontaktet av TV2 som fortalte hvordan det hele gjøres, og om hvordan andre har opplevd det å være på TV, på direkten.

I hodet svirret det mange ubesvarte spørsmål. Hva skulle jeg si? Ikke noe manus bare to hyggelige programledere fra TV2 som skulle få oss til å fortelle litt om angst og selvhjelp, for det var ikke bare meg som var gjest.

Så jeg gjennomgikk alle tenkelige scenario i hodet mitt. Så ble usikkerheten ennå sterkere. Hva om jeg sier noe som ikke er sant, fordi jeg får jernteppe eller panikk? For da er det frykten og flukten som rår, og da vil jeg svare hva som helst, bare for å bli kvitt spørsmålet. Eller hva om jeg dummer meg skikkelig ut? Hva om de andre som deltar i programmet er mye flinkere enn meg? Da kan det jo tenkes at mennesker jeg bryr meg om, får se at jeg ikke er så flink. Hva kommer andre til å tro om meg? Hvordan vil livet mitt bli etter programmet?

Vil kona, barna, familien og vennene mine synes det er flott at jeg har vært på TV, eller vil de ikke bry seg, eller vil de mislike at jeg har vært på TV? Det verste vil nok være hvis folk ikke bryr seg, eller er det det?

På tross av alle negative tanker og følelser, så gikk det bra. Jeg var riktignok nervøs, men det er jo helt normalt å være, når man skal prestere noe, eller gjør noe for første gang. For ingen er vel født mester. Alt må læres. De mest erfarne offentlige personer liker også å forberede seg. Det er jo det som gjør de så proffe. De ”trener” på å bli bedre. Sånn tenker jeg også: Skal jeg bli god, så må jeg trene på det jeg ikke er så god på.

Når det gjelder tilbakemeldinger fra folk, så har de alle vært veldig positive: ”Så flott at du tør”, ”Det må ha vært utrolig tøft”, ”Jeg er stolt av deg” er eksempler på dette. I tillegg har mange kontaktet Angstringen i ettertid og henvist til at når de så intervjuet, så ble de motivert til å gjøre noe med sitt eget liv.

Etter God Morgen Norge har jeg vært intervjuet opptil flere ganger. Jeg synes ikke det er så veldig skummelt lenger. Jeg liker det egentlig. Det å kunne si noe om sine egne følelser og angst er vanskelig, men desto mer viktig for meg og min egen selvhjelpsprosess. Og ikke minst for andre som kan kjenne seg igjen i det jeg forteller. Hvis det jeg sier kan starte en prosess hos andre mennesker, da har jeg oppnådd noe viktig.

Skrevet av Morten

Skrevet - Kategori: Deltakere - Merket med: NerVen